Nummer 1, winter 2017
Inhoud
6 Uithuilen in Ierland
Soms weet je het gewoon even niet meer. Op een vliegtuig springen om ergens te gaan fietsen is dan het beste wat je kunt doen, blijkt uit het verhaal van Mieke. Ook middenin de winter ligt Ierland als een warme deken over haar heen.
10 Dwars door de Japanse Alpen
Beton en drukte? Groene bergen en rust zul je bedoelen! Japan is dankzij zijn cuisine bovendien een lustoord voor fietsers. Want fietsen is eten en van lekker eten hebben de Japanners wel kaas gegeten.
16 Thema: e-bikes
De e-bike is voor veel fietsreizigers nog een faux pas. ‘Nog’, want de taboedoorbrekende bijdragen in het thema laten zien dat je dankzij elektrische fietsen op respectabele leeftijd kunt blijven fietsen in gebieden die je anders niet meer aankunt of je überhaupt langer op fietsvakantie kunt blijven gaan. Ook kun je simpelweg meer genieten, omdat je van het fietsen minder kapot gaat.
28 Laden op de fiets
Navigatie-apparatuur, smart phone, digitale camera – door de grote rol van elektronica in onze jachtige westerse levens ontkomen we er bijna niet aan om ook op de fiets een stopcontact te hebben. Godzijdank bestaan er dynamo’s, maar de praktijk sluit niet altijd aan op de theorie.
34 Naar de teen
Marit en Jan doorkruisten Italië van het uiterste noorden naar het diepe zuiden. Ze verbaasden zich over de tegenstellingen tussen noord en zuid, maar geschiedenis ademt het land overal. Als je denkt dat je met de Romeinen alles wel hebt gezien, dan komen de Grieken.
en verder
2 Inhoud 4 Van de redactie en colofon 5 Op kleine schaal en themaoproep 9 Column Jan Postema 14 Dit zag ik 32 Uitgelezen 39 Fietssnipper en Met mes en spork 41 Agenda 42 Verenigingsnieuws De Wereldfietser 46 Verenigingsnieuws De Vakantiefietser 48 Fietsers onderweg 51 De terugkomst en De volgende keer
Nummer 2, lente 2017
Inhoud
6 Noodweer in Marokko
Het probleem met een point of no return is dat je het vaak pas achteraf herkent. Maar dan kun je dus niet meer terug, omdat je er al voorbij bent. Dat ondervonden Henk en Katrien tijdens een gedenkwaardige beklimming in de Hoge Atlas.
10 Fotowedstrijd De Vakantiefietser
Op de Fiets en Wandelbeurs in Gent spoorde De Vakantiefietser bezoekers weer aan om hun mooiste fietsreisfoto’s in te sturen. Naast de foto’s vroegen we de prijswinnende makers naar het verhaal achter hun fraaie platen.
14 Roemeense rendez-vous
Het is niet altijd eenvoudig om een goed wildkampeerplekje te vinden. Als je binnen de kortste keren ongewenst bezoek naast je tent hebt liggen, kun je je zelfs afvragen of je opzet niet is mislukt.
17 Thema: Falen
We praten er niet graag over, maar hebben allemaal onze ervaringen. Gelukkig is falen niet erg, mits je er op de juiste manier mee omgaat. Want falen kan in je botten kruipen, als een zeurend stemmetje dat continu de goede moraal ondermijnt. Maar het kan ook leiden tot grootse inzichten die je kijk op het leven veranderen.
28 Framebouwers
Voor veel fietsreizigers geldt een op maat gemaakte fiets als het ultieme rijgenot. Maar hoe zorgen framebouwers daarvoor? Met een ogenschijnlijk sjamanistisch samenspel tussen de goede geometrie en de juiste buizen.
32 La Vélo Francette
La Vélo Francette is nog niet uitgeroepen tot fietsroute van het jaar, of André heeft hem al gereden. Jaagpaden, Voies Vertes en een uitgestrekt moeras brachten hem in een deel van Frankrijk waar de appelen en peren rijp op het fietspad liggen. Wat wil je nog meer?
en verder
2 Inhoud 4 Van de redactie en colofon 5 Op kleine schaal en themaoproep 9 Column Jan Postema 27 Fietssnipper en Met mes en spork 36 Dit zag ik 39 Uitgelezen 41 Mindfull in IJsland 43 Agenda 44 Verenigingsnieuws De Wereldfietser 46 Verenigingsnieuws De Vakantiefietser 48 Fietsers onderweg 51 De terugkomst en De volgende keer
Nummer 3, zomer 2017
Inhoud
6 Singlespeed rond de wereld
Op wereldreis met één versnelling, voor Markus Stitz was het een logische keuze. Zo had hij meer tijd om over andere zaken na te denken. Zoals de ontmoetingen die zijn dagen kleurden. Of zijn vader, die tijdens de reis plotseling overleed.
10 Coast to coast door Engeland
Als heuvels en wind ervoor zorgen dat je drie uur fietst over vijftien kilometer, kun je wel zeggen dat Engeland niet voor watjes is. Gelukkig hebben de elven er een brievenbus en geven ze gehoor aan wensen – mits je ze goed formuleert.
14 Op proef: tarp en bivi
Gelukkig voor de fietsreiziger zijn er genoeg lichtgewicht tentjes op de markt waarin je ook nog je kont kunt keren. Maar als je het concept ‘tent’ voor ‘onderdak’ verruilt, kan het nog lichter: met een bivi of tarp.
20 Thema: terra incognita
Vroeger werden onbekende gebieden op kaarten voorzien van de kreet hic sunt dracones of hic sunt leones, om aan te geven dat het onbekende gebieden waren die werden bevolkt door draken dan wel leeuwen. Maar je zult het altijd zien: in gebieden waar fietsreizigers nauwelijks nog hun sporen hebben getrokken, wonen ook gewoon mensen.
32 Rick Creemers is gestoord
Euforische Facebook-berichten, hoofdletters, uitroeptekens – sommige volgers vinden het nep. Maar zo is Rick echt! Zegt Rick. Hij heeft wel degelijk een andere kant, maar die houdt hij voor zichzelf.
36 Een jaar op de fiets
Martijn Doolaard fietste vanuit Amsterdam een jaar lang over de wereld. Na thuiskomst vulde hij een boek met de prachtige foto’s en de begeleidende herinneringen. Wij mochten een aantal foto’s en verhalen publiceren.
en verder
2 Inhoud 4 Van de redactie en colofon 5 Op kleine schaal en themaoproep 13 Column Jan Postema 18 Dit zag ik 31 Snipper en Met mes en spork 41 Uitgelezen 43 Agenda 44 Verenigingsnieuws De Wereldfietser 46 Verenigingsnieuws De Vakantiefietser 48 Fietsers onderweg 51 De terugkomst en De volgende keer
Nummer 4, herfst 2017
6 Overdonderd door IJsland
Met zero fietsreiservaring door IJsland trekken, kan prima. Marjolein en Wouter zijn het levende bewijs. Dat collega-fietsers hun fietsen steevast hoofdschuddend bekeken, maakte het avontuur alleen maar groter. Een andere constante: de veranderingen van het weer en het landschap.
12 Beroep: fietsrouteboekenschrijfster
Fietsend werken? Ja, leuk. Maar romantisering ligt op de loer. Vrije tijd heb je onderweg niet en het bureauwerk liegt er niet om. Bernadette Speet geeft een inkijkje in haar eenmansbedrijf, Escaper Travels, waarmee ze fietsroutes door Azië en Europa maakt.
16 Thema: onze voormalige koloniën
Van een Nederlandse begraafplaats in India tot Belgische kasseien in de straten van Kinshasa – als fietsreiziger kun je onverwacht met het koloniale verleden van Nederland en België in aanraking komen. Je kunt ook bewust voor een reis door een van onze ex-koloniën kiezen, maar niet alle voormalige overzeese gebieden lenen zich daarvoor.
28 Weense wals
In vijf dagen naar Wenen fietsen omdat je nog vakantiedagen overhebt? Te idioot om niet te doen, oordeelden Arjen en Bert. Onder het genot van mist, kou en zon lieten zij de herfstkleuren van Midden-Europa aan zich voorbijtrekken. Zelfs een shopklop kon geen roet in het eten gooien.
34 Wijze Russische lessen
Als je niet meer van Rusland weet dan dat wodka er een koffiesubstituut is en het cyrillisch schrift er wordt gebruikt, heb je even nodig om het land door te krijgen. Zo ook Erwin, die leerde dat uitersten er dicht bij elkaar liggen, van spookdorpen en Cubaanse sigaren tot horzels en helikopters.
38 Zomaar een goed idee
Dat een fietsreis niet groots en meeslepend hoeft te zijn om een fantastische trip op te leveren, bewijst Lieven. Om deel te nemen aan een theater- en fotografiestage in Frankrijk stapte hij op de fiets. Gewoon, omdat hij tussen de Franse velden door wilde rijden.
en verder
2 Inhoud 4 Van de redactie en colofon 5 Op kleine schaal en themaoproep 11 Column Harry Wagenaar 15 Oproep redactieleden en Met mes en spork 32 Dit zag ik 37 Uitgelezen 43 Agenda 44 Verenigingsnieuws De Wereldfietser 46 Verenigingsnieuws De Vakantiefietser 48 Fietsers onderweg 51 De terugkomst en De volgende keer