Jaargang 2014
Nummer 1, winter 2014
Dit nummer kun je online lezen.
Inhoud
6 Land van de glimlach
Als je in Nepal bent, hoef je niet per se een bovenmenselijke inspanning te leveren door achtduizenders te bedwingen. Je kunt ook gewoon door het laagland fietsen en genieten van het landschap en de open, vriendelijke mensen.
11 Weer gewone Nederlanders
Peter Mak en Karin van Toor trokken zesenhalf jaar op de fiets over de wereld. Tot de financiële crisis daaraan een einde maakte. Thuisgekomen bleek het bestaan als globetrotter toch zwaarder dan gedacht.
14 Grensperikelen
Een Oranjerevolutie en Europees Kampioenschap voetbal verder zijn de grensbeambten in de Oekraïne nog steeds hersenloze bureaucraten die je onbegrijpelijke documenten laten invullen om iets níet gedaan te krijgen.
16 Thema: fietsen met kinderen
Om de haverklap plaspauzes, korte etappes en een enorme berg bagage – je zou je om minder afvragen of fietsen met kinderen wel leuk is. Maar gelukkig, als je maar geduld en vooral geen haast hebt, kun je ook mét kinderen de mooiste avonturen beleven.
28 Vergeten fietsroute afgestoft
Wie kent de Costerroute nog? In de tweede helft van de jaren tachtig een succes, maar dankzij de Groene Weg in de vergetelheid geraakt. Gelukkig is daar het wonder van de gps. De Costerroute blijkt heden ten dage nog net zo rustig, stil en autoluw als een kwart eeuw geleden.
31 Minder is meer
Wil je comfortabel kamperen of comfortabel fietsen? Kies je voor het laatste, dan is alles wat je thuislaat mooi meegenomen. Nog mooier is dat je daardoor op plekjes kunt komen die je anders toch wat sneller links laat liggen.
en verder
2 Inhoud 4 Van de redactie en colofon 5 Op Kleine Schaal 9 Column Inge Jongerman 27 Het Moment 35 Tip en Traphap 36 Utah 38 Interview Raf van Hulle en Dirk Huyghe 41 Uitgelezen 43 Agenda 44 Verenigingsnieuws De Wereldfietser 46 Verenigingsnieuws De Vakantiefietser 48 Fietsers onderweg 51 De terugkomst en De volgende keer
Nummer 2, lente 2014
Dit nummer kun je online lezen.
Inhoud
6 Ontgroend op de Groene Weg
Alleen onderweg tijdens je eerste fietsreis? Dan kan je zelfvertrouwen je wel eens in de steek laten. Gelukkig pakt Alexandra de draad gauw weer op, zodat ze toch de trots van een voltooide fietsreis ervaart.
11 Racende reiziger
Soms is reizen alleen niet genoeg. Gunther maakt van reizen per fiets een wedstrijd – of maakt hij van een race een fietsreis? Vorig jaar nam hij deel aan de Tour Divide, een non-stop wedstrijd op ‘s werelds langste onverharde route: de Great Divide Mountain Bike Route.
14 Het paradijs van Virgilo
Sicilië mag dor en bergachtig lijken, maar het is een paradijs. Een paradijs dat je moet verdienen, stevig trappend door een desolaat, goudgeel landschap.
18 Thema: verrassend dichtbij
Je hoeft geen broeikaseffect bij elkaar te vliegen om op verrassende plekken te komen, leert het thema in dit nummer ons. Geniet van de gastronomische geneugten van de lokale flora of kijk gewoon eens hoe het er bij de buren uitziet. Soms is het gras zelfs groener aan déze kant van de grens.
30 Met de hakken over de sloot
Bij het oversteken van een Andespas kan het tegenzitten, merkte Kristof. Als dan ook de winter al ongemerkt zijn intrede heeft gedaan, moet je adequaat reageren om niet het onderspit te delven.
36 Land van duizend heuvels
Rwanda, het land van de Hutu’s en Tutsi’s, is niet de meest voor de hand liggende bestemming. Maar sinds de genocide van 1994 is in Rwanda veel ten goede veranderd – zoals het uitstippelen van de Congo Nile Trail. Voor deze route dien je wel je klimbenen mee te nemen.
en verder
2 Inhoud 4 Van de redactie en colofon 5 Op kleine schaal 9 Column Inge Jongerman 17 Anders Kieken 29 Het Moment 33 Op Proef 34 Interview Mart Hovens 39 Tip en Met Mes en Spork 40 Uitgelezen 43 Agenda 44 Verenigingsnieuws De Wereldfietser en verslag Wintertocht 46 Verenigingsnieuws De Vakantiefietser en verslagen verenigingstochten 48 Fietsers onderweg 51 De terugkomst en De volgende keer
Nummer 3, zomer 2014
Inhoud
6 Met een wijde boog om de Noordkaap
Duizenden kilometers door Scandinavië fietsen en dan niet bij de Noordkaap uitkomen? Kan dat? Ja, dat kan. Het levert een tocht op waarvoor de meeste andere (fiets)toeristen hun neus ophalen. En een hoop statiegeld.
8 Interview Mirjam Wouters
Reeds zeven jaar fietst Cycling Dutch Girl Mirjam Wouters fulltime over de wereld. Ook toen ze even terug was in Nederland. En ze blijft fietsen. Want voor haar bestaat er niets beters dan vrij op de fiets.
12 Stofhappen in Kazachstan
Kazachstan is rauw. Van de verzengende hitte tot en met de onverharde regen en het schapenvlees. Gelukkig is de bevolking zeer gastvrij, bestaat er cola en geeft het land vlak voor het wordt verlaten zijn mooiste stukje natuur prijs.
16 Van Hanze naar Wende
De roemruchte geschiedenis van het middeleeuwse handelsverbond de Hanze staat centraal in de Hanzeroute, maar krijgt in voormalig Oost-Duitsland stevige concurrentie van de twintigste eeuw. Aan de Tweede Wereldoorlog, de DDR-periode en de Wende is niet te ontsnappen.
18 Thema: alleen
Veel fietsers zien beren op de weg bij het zetten van de stap naar alleen fietsen. Degenen die de sprong wagen, wuiven alle nadelen weg. Fietsen in je
eentje scherpt indrukken aan, geeft meer sociale contacten en totale autonomie.
27 Interview Nigel Rushton
De man achter de fietsreisgidsen Pedallers’ Paradise, over het Noorder- en Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, is een Monty Python type of guy. Hij wordt
nog steeds blij van mensen die zijn gids gebruiken, maar is Nieuw-Zeeland nog wel zo’n paradijs?
en verder
2 Inhoud 4 Van de redactie en colofon 5 Op kleine schaal 11 Column Inge Jongerman 15 Het moment 31 Anders Kieken 32 Poolse SM 35 Satellite messenger 39 Tip en Traphap 40 Uitgelezen 43 Agenda 44 Verenigingsnieuws De Wereldfietser 46 Verenigingsnieuws De Vakantiefietser
48 Fietsers onderweg 51 De terugkomst en De volgende keer
Nummer 4, najaar 2014
Inhoud
6 Waar ligt de bron van de Jangtsekiang?
Wie in China op zoek gaat naar de bron van de Jangtsekiang, de langste rivier van Azië, vraagt misschien wel om problemen. Maar zei de wijze Lao Tse 2500 jaar geleden al niet dat het om de reis gaat en niet om het bereiken van de bestemming?
10 Niet-fietser in het diepe gegooid
Om haar man tijdens zijn fietsreis van meer dan een jaar toch te kunnen zien, stapte notoire niet-fietser Annelies Schotte op de fiets om een stuk mee te fietsen. Op hun reis van Astana naar Peking was het 'soms wel even doorbijten'.
13 Twintig jaar De Wereldfietser!
Begin jaren negentig waren fietsreizen door onherbergzame gebieden buiten Europa het speelveld van twintigste-eeuwse ontdekkingsreizigers. Met de oprichting van De Wereldfietser kwam daar verandering in. De crux: informatie en persoonlijk contact.
17 Thema: paklijst
Van killer apps tot vliegende libellen, mascottes en ondingen die toch niet mogen worden vergeten – de scheidslijn tussen wat je meeneemt op reis en wat je thuislaat, blijkt een dunne grens, die bovendien aan voortschrijdende inzichten onderhevig is.
27 Paul Benjaminse wil verrassen
Komende winter presenteert Paul Benjaminse zijn vijftiende route: van Pau naar Lissabon. Een nieuwe route bedenken en uitwerken is voor hem elke keer weer een magisch proces.
32 Over de Portugese Ecovia do Litoral
Vergeten dorpjes, indrukwekkende kliffen langs de kust en glooiende heuvels met agaven die de weg lijken te versperren – de Ecovia do Litoral heeft het allemaal. Op de 'weg langs de kust' begeef je je in de verloren tijd van de Algarve
en verder
2 Inhoud 4 Van de redactie en colofon 5 Op kleine schaal en themaoproep 9 Column Inge Jongerman 31 Anders Kieken 35 Het moment 36 Verenigde Staten 39 Tip en Traphap 40 Uitgelezen 43 Agenda 44 Verenigingsnieuws De Wereldfietser 45 Verslag Jongerenweekend 46 Verenigingsnieuws De Vakantiefietser en verslagen verenigingstochten 48 Fietsers onderweg 51 De terugkomst en De volgende keer