Nummer 1 - 2019

Omslag de Wereldfietser nummer 1 - 2019

Inhoud

6 Project e-bike

Een e-bike vinden die geschikt is voor de fietsvakanties die je altijd maakte op een gewone fiets? Dat is nog niet zo eenvoudig, ontdekte Rob. Gelukkig beves­tigde zijn proefrit van Spanje naar Nederland hem in zijn keuze.

10 Fotoreportage Peru

Rudi en Willem zwoegden in de Peruaanse Andes tussen vijf- en zesduizenders menige bergpas op en af om ons de adembenemende foto’s te kunnen laten zien. Gelukkig verga­ten ze niet om er ook zelf van te genieten.

16 Veiligheid

Wanneer is iets een risico en hoe neem je het besluit om ergens wel of niet heen te gaan? Veel fietsreizigers nemen de reisadviezen van de overheid voor kennisgeving aan en zoeken het liever zelf uit. Is er een manier om gestructureerder met veiligheid om te gaan?

20 Flarden van vage herinneringen

Erik bikepackte zich een weg van Delft naar Milaan en ondervond onder­weg dat perfectie vele gezichten heeft die zich aaneenrijgen tot een waas van absolute schoonheid.

24 Interview Heinz Stücke

Fietspadenhater, einzelgänger en statisticus. Maar ook: sociaal, gastvrij en een goede ver­teller. Heinz Stücke was de 51 jaar die zijn wereldreis duurde niet voor de lol onderweg: een bezoek aan een land diende om het te leren kennen. Tot en met de taal aan toe.

33 Land van kloosters en kerken

Het viel Henk en Katrien niet alleen op dat Armenië bol staat van de kloosters en kerken, maar ook dat ze bijna altijd op haast onbereikbare, maar prachtige locaties staan. Dat ze zich suf moesten klimmen om op die plaatsen te komen, namen ze dan ook graag voor lief.

 

en verder

 

Inhoud 2
Van de redactie en colofon 3
Op kleine schaal 4
Column Herman Koppelman 15
Fietsers onderweg 30
Dit zag ik 38
Uitgelezen 41
Mes en spork 43
Agenda 45
Verenigingsnieuws De Wereldfietser 46
Verenigingsnieuws De Vakantiefietser 48
De terugkomst en De volgende keer 51

 

Nummer 2 - 2019

Cover de Wereldfietser nummer 2 2019

 

6 Valsspelen in Albanië

Hartstikke leuk dat fietsen, maar als je bij gebrek aan betere wegen veroordeeld bent tot een drukke snelweg waar je om de dooie honden moet slalommen, is het beter om even vals te spelen. Alex pakte een roestbak op rails en liet zich aan de voet van de bergen afzetten.

10 Interview: Berend van Loon

Snel is sinds de overname door Berend van Loon bezig aan de weg omhoog. De receptuur is met stalen frames onveranderd, maar wel verder verfijnd – lichter, stabieler en comfortabeler. En er is een nieuw model.

15 Thema: ecologische fietsafdruk

Een lage carbon footprint door op fietsvakantie te gaan? Niet als je ook maar één kilometer vliegt. En wie het zo milieuvriendelijk mogelijk wil aanpakken, wordt voor hindernissen geplaatst – perverse prikkels liggen overal op de loer. Maar de voldoening is er niet minder om.

34 Iran à la carte

Lekker fietsen in Iran? Dat valt tegen, ontdekte Robert. Vaak ben je aangewezen op de vluchtstrook van drukke en levensgevaarlijke snelwegen. Gelukkig is een lift zo geregeld in het meest gastvrije land ter wereld.

en verder

Inhoud 2
Van de redactie en colofon 3
Op kleine schaal en oproep thema 4
Column Herman Koppelman 9
Fietsers onderweg 32
Met mes en spork 37
Dit zag ik 38
Uitgelezen 41
Agenda 45
Verenigingsnieuws De Wereldfietser 46
Verenigingsnieuws De Vakantiefietser 48
De terugkomst 51

 

 

Nummer 3 - 2019 

Nummer 100!

cover 193wf

6 Hike-a-bike highlands

Naast je fiets lopen omdat er niet te fietsen valt? In de Schotse Hooglanden is het schering en inslag, maar het brengt Anne Cocquyt op de mooiste plekken. Regelmatig pinkt ze een traantje weg van ontroering.

14 Interview: Erwin Zantinga

Je rugzak achterop knopen, gáán en aan het eind van de rit je fiets ver­kopen aan iemand in een rolstoel. Zo werd Erwin Zantinga fietsreiziger, pardon: experimenteel avonturier. Hoe een extra dimensie van een reis een avontuur maakt.

19 Thema: 25!

Hoera! Je favoriete tijdschrift bestaat 25 jaar!

34 Nooit alleen

In Rwanda fietst, loopt of duwt er altijd iemand met je mee. Een kwart eeuw na de genocide bruist het land van de positiviteit. En óf het Land van de Duizend Heuvels de weg omhoog heeft gevonden.

39 Geen bangeriken

Natuurlijk willen Ruud en Marianne niet voor bangeriken worden versleten en nemen ze in Ecuador de ‘toeristische’ route langs een pas uitgebarsten vul­kaan. Maar dat betekent niet dat Ruud niet druipt van angstzweet als hij met fiets en al over een noodbruggetje een peilloze diepte moet oversteken.

 

en verder:
Inhoud 2
Van de redactie en colofon 3
Op kleine schaal 4
Column Herman Koppelman 11
Fietsers onderweg 12
Met mes en spork 17
Dit zag ik 32
Uitgelezen 42
Agenda 45
Verenigingsnieuws De Wereldfietser 46
Verenigingsnieuws De Vakantiefietser 48
De terugkomst en De volgende keer 51