Nummer 4, zomer 2017

Wereldfietser nummer 4 2017 

 

6 Overdonderd door IJsland

Met zero fietsreiservaring door IJsland trekken, kan prima. Marjolein en Wouter zijn het levende bewijs. Dat collega-fietsers hun fietsen steevast hoofdschuddend bekeken, maakte het avontuur alleen maar groter. Een andere constante: de veranderingen van het weer en het landschap.

12 Beroep: fietsrouteboekenschrijfster

Fietsend werken? Ja, leuk. Maar romantisering ligt op de loer. Vrije tijd heb je onderweg niet en het bureauwerk liegt er niet om. Bernadette Speet geeft een inkijkje in haar eenmansbedrijf, Escaper Travels, waarmee ze fietsroutes door Azië en Europa maakt.

16 Thema: onze voormalige koloniën

Van een Nederlandse begraafplaats in India tot Belgische kasseien in de straten van Kinshasa – als fietsreiziger kun je onverwacht met het koloniale verleden van Nederland en België in aanraking komen. Je kunt ook bewust voor een reis door een van onze ex-koloniën kiezen, maar niet alle voormalige overzeese gebieden lenen zich daarvoor.

28 Weense wals

In vijf dagen naar Wenen fietsen omdat je nog vakantiedagen overhebt? Te idioot om niet te doen, oordeelden Arjen en Bert. Onder het genot van mist, kou en zon lieten zij de herfstkleuren van Midden-Europa aan zich voorbijtrekken. Zelfs een shopklop kon geen roet in het eten gooien.

34 Wijze Russische lessen

Als je niet meer van Rusland weet dan dat wodka er een koffiesubstituut is en het cyrillisch schrift er wordt gebruikt, heb je even nodig om het land door te krijgen. Zo ook Erwin, die leerde dat uitersten er dicht bij elkaar liggen, van spookdorpen en Cubaanse sigaren tot horzels en helikopters.

38 Zomaar een goed idee

Dat een fietsreis niet groots en meeslepend hoeft te zijn om een fantastische trip op te leveren, bewijst Lieven. Om deel te nemen aan een theater- en fotografiestage in Frankrijk stapte hij op de fiets. Gewoon, omdat hij tussen de Franse velden door wilde rijden.

en verder

2 Inhoud 4 Van de redactie en colofon 5 Op kleine schaal en themaoproep 11 Column Harry Wagenaar 15 Oproep redactieleden en Met mes en spork 32 Dit zag ik 37 Uitgelezen 43 Agenda 44 Verenigingsnieuws De Wereldfietser 46 Verenigingsnieuws De Vakantiefietser 48 Fietsers onderweg 51 De terugkomst en De volgende keer